L’alcalde de Terrassa presidirà demà el lliurament de la medalla de la ciutat al fundador i director de l’ESCAC, Josep Maixenchs

L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, presidirà demà, 12 de gener, l’acte de lliurament de la Medalla d’honor de la ciutat a Josep Maixenchs i Agustí en reconeixement a la seva trajectòria cultural i educativa i, especialment, per la seva aportació amb la creació i direcció de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya (ESCAC). El lliurament tindrà lloc a les 19h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Terrassa i comptarà també amb l’assistència del regidor de Presidència i Comunicació, Amadeu Aguado; els portaveus municipals i d’altres membres de la Corporació Local.

L’acte començarà amb una benvinguda de l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que donarà pas al parlament del regidor Amadeu Aguado. Desprès, intervindrà la cineasta i cap del Departament de Relacions Institucionals de la Fundació ESCAC, Rosa Vergés, que serà l’encarregada de fer la glossa. A continuació, es llegirà l’acord sobre la concessió d’aquest guardó que va prendre el ple municipal del 27 d’octubre passat. Tot seguit, l’alcalde de Terrassa lliurarà la medalla de la ciutat a Josep Maixenchs i el convidarà a dirigir unes paraules als assistents. Pere Navarro farà la clausura de l’acte.

La trajectòria personal i professional de Josep Maixenchs i Agustí (Terrassa, 18 de novembre de 1943) ha estat sempre vinculada al món de l’educació i la cinematografia. Tot i que va decidir ordenar-se sacerdot als anys seixanta, va dirigir la seva vocació cap a la docència a través de l’Escola Pia, on va projectar en els alumnes la seva passió per al cinema. Maixenchs s’ha format àmpliament en l’àmbit de la història de l’art i la cinematografia, com ho demostren els títols que ha assolit: Doctor cum laude en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona; Diploma de postgrau de la Càtedra d’Història i Estètica de la Cinematografia amb qualificació de matricula d’honor per la Universitat de Valladolid; Diploma en Semiologia de la Imatge Audiovisual pel Centro Internazionale dello Spettacolo e la Comunicazione Sociale, a Roma, a més dels estudis cursats a la Facultat de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Professionalment, ha estat professor de Literatura, Filosofia i Tallers d’Imatge a Barcelona i l’Escola Pia de Mataró (entre els anys 1968 i 1975) i a Sitges (entre el 1976 i el 1982). L’any 1982 va assumir el càrrec de gerent del Festival Internacional de Teatre de Sitges, any en què va crear i dirigir el Centre Calassanç de Formació Professional per encàrrec de l’Escola Pia. En aquest període, també va desenvolupar altres tasques, com ara la realització de seminaris “Como ver un film” a diferents ciutats catalanes (entre 1970 i 1975); els cursos d’Educació a la Imatge Fílmica per a docents (entre 1970 i 1976), o la

secretaria del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges (del 1981 al 1983). L’any 1987, d’acord amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va introduir els estudis d’Imatge i So al Centre Calassanç. Entre el 1989 i 1994, Maixenchs va ser productiu executiu de curtmetratges per a la productora APT.

Josep Maixenchs va impulsar la constitució de la Fundació Privada ESCAC l’any 1993 i, l’any següent, per encàrrec d’aquesta, va crear l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), de la qual n’és el seu director des de l’inici fins a l’actualitat. Al llarg de la seva trajectòria en aquesta escola, Maixenchs ha rebut diverses distincions, com ara el Premi Homenots (2002), el Premi González-Sinde de l’Academia a las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España (2005) o el Premi Maria Honorífica al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, a Sitges (2010). En l’acte de demà, l’Ajuntament de Terrassa li retrà homenatge per la seva trajectòria i també perquè l’oferta formativa de l’ESCAC ha esdevingut un eix central dins del projecte de la ciutat de crear un clúster audiovisual.

Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Wednesday 11 January 2012 - 14:35:01 in Varios by RadioStar Admin