Noticias: La fotografia més emocionant i compromesa torna el novembre a Terrassa amb el festival Emotiva22
(Categoría: Varios)
Enviada por Director
Friday 30 September 2022 - 11:45:00

Grans artistes com Yolanda Domínguez, Paula Anta, Alex Doménech, Judith Prat o Santos Montes encapçalen l’Emotiva22, Festival Internacional de Fotografia Contemporània de Terrassa, que tindrà lloc de l’11 de novembre a l’11 de desembre.

Un ampli ventall d’activitats abrigallaran les exposicions: conferències, presentacions de llibres, tallers de fotografia infantils o masterclass per a fotògrafs.

L’edició d’enguany està dedicada a la memòria del fotògraf egarenc Jaume Cabús, mort la primavera passada.

“La nostra voluntat es manté ferma: volem mostrar treballs que ens facin pensar, que ens interpel·lin a la vegada que ens emocionen, que qüestionin la nostra realitat” - explica Paulo Cacais, director artístic del festival.-

Aquesta vocació per mostrar projectes de fotografia contemporània transgressors, crítics i compromesos queda palesa en la selecció de treballs que es podran veure a Terrassa a partir de l’11 de novembre. Les diferències en la representació del rol femení i del masculí en la fotografia publicitària, l’agressió el medi natural, la reflexió sobre les limitacions en llibertats i drets de la comunitat LGTBIQ+ en alguns països o la realitat de les joves nigerianes esclavitzades per pagar el deute que les va portar a Europa, són només alguns dels temes que es podran veure.

Un festival integrador, ètic i feminista

Si pensem en comunicació, art i gènere, en crítica, ironia i compromís social, el nom d'una artista visual sobresurt en el panorama de l'art contemporani espanyol: Yolanda Domínguez.

A l’Emotiva22 podrem veure una selecció dels seus treballs més icònics. Entre ells Poses, «Little Black Dress» o Niños Vs Moda, on gràcies a la mirada d’un grup de nenes i nens de vuit anys posa de manifest les diferències sagnants entre la representació del rol femení i el masculí en la fotografia publicitària.

Judith Prat ens porta MATRIA, un homenatge a la dona camperola i un crit d’alerta davant les agressions que pateix la terra per part de l’agroindústria i la gran mineria.

Continuem amb una visió molt diferent sobre el paisatge i la terra a la qual pertanyem, de la mà de Paula Anta. Les fotografies intimistes i poètiques del projecte Nudos mostren cúmuls vegetals que, malgrat una aparença caòtica i aleatòria, permeten descobrir l'existència d'un ordre universal. Els seus treballs evocadors li han valgut el reconeixement a festivals com Photoespaña i en centres com el CA2M, el CCCB, el DA2 de Salamanca o el Château d’Eau de Toulouse, entre d’altres.

Skin, del barceloní Àlex Domenech, retrata un viatge creuant territoris polítics, geogràfics i religiosos on les llibertats i drets de la comunitat LGTBIQ+ avui en dia encara es veuen recobertes per capes de violència i por.

La fotoperiodista Lorena Ros ens proposa un altre viatge, aquest cop a Nigèria. El seu projecte, Esclavas de una deuda, mostra la crua realitat de les joves nigerianes que busquen un futur millor a Europa.

Els amants de la fotografia més clàssica també podran gaudir amb l’exposició de Santos Montes, comissariada per Natàlia Chocarro i organitzada amb el suport de la Fundació Vila Casas.

Un pont cap a la fotografia atlàntica

L’edició d’enguany del festival ens aproparà el present fotogràfic de la veïna Portugal. El comissari Vítor Nieves és qui es troba darrere de l’exposició Postepisteme, un projecte en què dialoguen obres d’artistes portuguesos i gallecs al voltant de temes com la dissidència i els sabers subversius.

Aposta pel talent dels i les fotògrafes de la ciutat

La fotografia contemporània d’artistes egarencs està ben també representada. En aquesta edició podrem veure Translatio, el darrer treball del Gabriel Verderi, un dels artistes de Terrassa més interessants i consolidats, i descobrir la fotografia de l’artista emergent Cecilia Coca amb l’exposició Que fa una casa, una reflexió al voltant de conceptes com la casa i el territori en relació amb la formació d’identitats.

Una masterclass de fotografia, tallers per a infants i molt més

La fotografia però, no es limitarà a les sales d’exposicions. Durant tot el festival s’han programat activitats molt diverses per tots els públics.

La llibreria Cinta tornarà a ser l’epicentre del panorama editorial fotogràfic, amb una àmplia representació de les novetats bibliogràfiques del sector.

Durant el festival també tindrem l’ocasió d’assistir a la presentació dels llibres Elogio de la Mirada, de Carmen Dalmau, i Maldito Estereotipo, de Yolanda Domínguez.

Els més petits podran apropar-se al fet fotogràfic amb un cap de setmana de tallers pensats per a ells. També s’ha previst una masterclass per al públic més especialitzat.

Totes aquestes activitats es complementaran amb tallers i taules rodones que s’aniran desvetllant pròximament.

Aquesta serà la quarta edició de l’Emotiva, Festival Internacional de Fotografia Contemporània de Terrassa. L’any passat, més de 17.100 persones van visitar les 16 exposicions programades.

Com l'edició anterior, el festival farà seus espais històrics, monumentals i singulars que normalment no acullen exposicions. D'aquesta manera, Emotiva vol subratllar també el passat industrial i modernista de la ciutat, proposant noves lectures dels espais i un al·licient afegit per als espectadors.

L’Emotiva22 no hauria estat possible sense el suport de l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de les entitats següents: La Fact Cultural, Museu de Terrassa, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, l’Alberg de Vallparadís, Clavo Ardiendo, Llibreria Cinta, Centre Excursionista de Terrassa, Fotoclub Terrassa, Amics de les Arts de Terrassa i Hotel Don Candido.


Esta noticia proviene de Radio Star Terrassa 100.5 Fm --- La Cultural de Terrassa
( http://www.radiostarterrassa.com/news.php?extend.8255 )