L'Equip de Govern fixa la recuperació econòmica i l'execució del Programa de Govern com a prioritats de la segona meitat del mandat

La revisió del Programa de Govern 2019-23, amb el 70% de les actuacions previstes iniciades, inclou les mesures del Pla de Xoc per superar la crisi de la Covid-19, així com la perspectiva dels Drets Humans, entre d'altres actualitzacions

Coincidint amb els 2 anys de la constitució de l'Ajuntament, l'Equip de Govern fa balanç dels dos primers anys d'un mandat municipal condicionat per la crisi de la Covid-19. Així, en un acte celebrat al Teatre Principal, l'alcalde i el primer i la segona tinenta d'alcalde, amb la presència de tots els regidors i regidores de l'Equip de Govern, han valorat l'acció municipal realitzada des del mes de juny de l'any 2019, la incidència de la pandèmia als reptes i objectius plantejats aleshores, així com la manera com s'encara la segona part del mandat, centrant els objectius en la recuperació econòmica i social. A més, també s'ha presentat la revisió del Programa de Govern 2019-23, com a full de ruta municipal fins al 2023, amb ajustos i actualitzacions a les noves realitats tant de Terrassa com del conjunt de la societat.

En la seva intervenció, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet un repàs de la tasca realitzada des de l'inici de mandat, amb els objectius plantejats inicialment, posant en valor la capacitat de la ciutat per fer front a la pandèmia i afirmant que «Terrassa ha estat una de les ciutats que ha encarat la crisi amb més energia, amb més solidaritat i amb més eficàcia». En aquest sentit, per a l'alcalde, «tenim per davant 2 anys amb un full de ruta molt clar, amb prioritats forçades per la crisi sanitària, però centrats en convertir el Programa de Govern en "Obra de Govern", en compromisos complerts i en objectius assolits per millorar la vida de les persones».

La incidència de la crisi sanitària ha condicionat les prioritats del Pressupost Municipal i de l'Acció de Govern, però això no ha impedit que es deixi d'avançar en una sèrie d'àmbits en què la ciutat arrossegava dèficits i mancances. En aquest sentit, l'alcalde ha repassat les principals actuacions realitzades en serveis bàsics per que una ciutat funcioni i que té incidència en la qualitat de vida i en el benestar de la ciutadania. Així ha exposat les principals xifres en camps com la seguretat, amb millores en personal i recursos; en neteja i recollida de residus, amb millora tant en personal, com en recursos i estratègia per a la conscienciació de la ciutadania; en mobilitat i transport públic, amb la millora de la flota de vehicles; en habitatge social, una prioritat, tant per reivindicar els canvis legals necessaris com per protegir a la ciutadania; així com en les promocions d'habitatge futures, com a oportunitats de transformació urbana, entre d'altres.

Pel que fa a l'acció de Govern fins el 2023, l'alcalde ha volgut incidir en la voluntat d'enfocar la mirada a mig i llarg termini, fins al 2030. «Les possibilitats del municipalisme per millorar la vida de les persones són immenses, els ajuntaments han de ser la base per canviar les coses i Terrassa en aquest sentit hi té molt a dir», ha explicat l'alcalde. Sobre l'estratègia i el paper de futur de la ciutat, el Govern Municipal fixa la seva estratègia en tres processos que han de marcar l'etapa de recuperació i reactivació: l'Agenda Urbana, els fons europeus Next Generation i la participació a l'Arc Metropolità de Barcelona. Per a l'alcalde, «Terrassa ha d'assumir que és la 3a ciutat de Catalunya i ha d'exercir en conseqüència, aprofitant el seu emplaçament estratègic i territorial i buscant el seu encaix en una de les regions europees amb més oportunitats de futur».

En aquest àmbit, l'alcalde ha anunciat que ja s'ha sol·licitat una trobada amb el President de la Generalitat per posar sobre la taula temes d'interès per a la ciutat com la reivindicació de la zona tarifària; l'encaix de la ciutat com a pol de generació econòmica i empresarial de futur; o noves polítiques socials al territori.

De la seva banda, el primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, ha volgut destacar que «ser ciutat i fer ciutat és afrontar conjuntament els reptes col·lectius. Creiem en una ciutat més equitativa, més justa, que no deixi ningú enrere i aposti per un camí compartit». Per a Albert, «aquest govern, aquest Ajuntament, assumeix la responsabilitat de liderar la reactivació i no retallem l'ambició, presentant un programa de govern més ambiciós».


Revisió i estat execució del Programa de Govern 2019-23

El Programa de Govern 2019-23, quan va ser presentat a l'inici de mandat, es va estructurar a partir de 10 grans objectius estratègics, que donaven coherència a 178 eixos d'actuació i comptava amb un total de 906 actuacions. A dia d'avui, l'estat d'execució registrat indica que 7 de cada 10 actuacions previstes, és a dir el 70%, ja estan en marxa, el 3% estan executades i finalitzades i el 27% restant estan pendents d'iniciar-se.

El document, des del seu inici, es va preveure viu, obert i amb possibilitat de ser actualitzat quan fos necessari, com a principal tret diferencial. En aquest sentit, en un entorn de recuperació i reactivació provocat per la crisi sanitària del coronavirus, la Junta de Govern Local va aprovar el passat 4 de juny la revisió del full de ruta del Govern Municipal, amb retocs a les prioritats plantejades inicialment, amb noves accions previstes, la inclusió de les accions del Pla de Xoc i amb la incorporació de la perspectiva dels Drets Humans com a novetat. Així, aquesta visió s'afegeix a la sostenibilitat, la perspectiva de gènere o a la interseccionalitat, inclosos en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com a nova lectura sobre l'acció de govern i sobre el progrés de la ciutat. Un canvi que busca enfortir l'estratègia de futur i consolidar un model de ciutat basat en els drets i les llibertats, la justícia social i la igualtat per a la ciutadania.

Pel que fa als canvis introduïts en el Programa de Govern, s'ha realitzat una modificació en 19 eixos d'actuació, agrupant-los amb d'altres ja existents a la proposta inicial, i se n'han incorporat 4 de nous, quedant així en 163 eixos d'actuació. A més, s'han suprimit 11 actuacions previstes, 129 s'han agrupat amb d'altres ja programades i se n'han incorporat 39 de noves.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Monday 14 June 2021 - 17:19:42 in Varios by Director