Terrassa se suma a la commemoració del Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i maltractament vers les persones grans

La Taula contra els maltractaments n'ha elaborat un manifest

Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i maltractament vers les persones gransL'Ajuntament de Terrassa se suma a la commemoració del Dia mundial de presa de consciència de l'abús i maltractament envers les persones grans (15 de juny). La Taula contra els maltractaments a les persones grans de Terrassa, formada per diferents serveis de l'Ajuntament, serveis públics i entitats, ha elaborat un manifest amb motiu de l'efemèride, mentre que el servei de Polítiques de Gènere durà a terme diferents accions que posen l'accent en la violència masclista envers les dones grans.

Un problema silenciat


S'entén per maltractaments vers les persones grans tots els comportaments que, ja sigui per acció o per omissió, de forma intencionada o no, fan mal a aquestes persones, les posen en perill o les resten drets. L'Organització Mundial de la Salut impulsa aquest dia mundial per fer visible una realitat que es dona arreu del món i que sovint no es denuncia. En molts casos, les persones maltractadores són justament les que haurien de tenir cura de les persones grans i les víctimes no acostumen a explicar que estan vivint aquestes situacions, fins l'extrem que la Diputació de Barcelona calcula que només es denuncia un de cada 24 casos.

En moltes ocasions, aquestes violències vénen donades per l'encreuament de dos eixos de discriminació: l'edat i el fet de ser dona. Durant l'any 2020 al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Terrassa s'han atès 43 dones de més de 65 anys sobre un total de 1.020 dones, de les quals catorze estaven en situació de violència masclista. En aquest sentit, les dades recollides per l'Institut Català de la Dona (ICD) són encara més representatives, i és que el 20% dels feminicidis comesos a Catalunya des de l'any 2012 han estat a dones grans. En el 51% dels casos, l'assassí era la parella, el fill en el 21%, l'exparella en el 14% i el gendre en el 7% del total. A aquest fet hi hem d'afegir que la tendència poblacional és que en el cas de persones grans hi hagi més dones que homes. A Terrassa, prop del 58% de les persones de 65 anys o més són dones i un 42% homes. En el cas de les persones de 85 anys o més, aquesta proporció és d'un 68% de dones i d'un 32% d'homes.

Augment de casos arran la Covid-19

A Catalunya, les institucions públiques han detectat un augment de casos arran el confinament per la Covid-19, així com durant les diverses desescalades, arran de la pèrdua de control que representava per a les persones agressores. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona, a la província es van doblar els casos (52 de mitjans de febrer a mitjans de març de 2020 davant 112 de mitjans de març al 9 d'abril).

La regidora de Gent Gran, Mónica Polo, ha volgut recordar a la ciutadania que «tothom pot ajudar a lluitar contra aquest problema, començant per la conscienciació i la sensibilització. Hem de començar per adonar-nos que no és normal, per exemple, parlar a crits a una persona que el que necessita és que l'ajudem», ha dit la regidora. Tanmateix, Polo recorda que «cal actuar amb prudència, perquè un possible senyal d'alerta no sempre significa que hi hagi una situació de maltractament. El que cal fer davant d'una sospita és adreçar-se sempre als serveis del camp social o de salut més propers per explicar-ho i que es faci una valoració professional».
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 15 June 2021 - 17:34:47 in Varios by Director