Més de 2.000 infants i joves han participat al juliol en els casals del programa +estiu

A l'agost i setembre continua l'oferta de lleure educatiu, amb una desena de casals i prop de 500 places

El passat divendres van finalitzar la majoria dels casals d'estiu organitzats a la ciutat per diferents entitats que compten amb el suport de l'Ajuntament de Terrassa, dins del programa +Estiu. Al voltant de 2.100 infants i joves han pogut gaudir durant el juliol d'una àmplia oferta de lleure educatiu a tots els districtes de la ciutat. Algunes entitats mantindran la seva activitat a l'agost i principis de setembre per tal de garantir l'oferta per a infants i joves d'educació infantil, primària i secundària durant totes les vacances escolars, amb prop de 500 places més. Aquest dilluns comencen sis casals i a finals d'agost quatre més, de manera que fins al 10 de setembre hi haurà oferta.

A banda de les entitats de lleure que tradicionalment organitzen casals, enguany l'Ajuntament ha atorgat subvencions a altres perfils d'entitats, ampliant així l'oferta de lleure educatiu a la ciutat: l'Associació Juvenil Sarau, al Col·legi Maria Auxiliadora, l'AMPA de l'Escola França i l'AFA Sala i Badrinas, als respectius centres. Una quarta entitat, l'Associació Oliva Blanca, ha fet casals al juliol a l'Escola Roc Alabern i en tornarà a fer a l'agost.

Casals educatius i inclusius

+Estiu és el programa que l'Ajuntament de Terrassa va posar en marxa el 2020 acollint sota una mateixa marca les iniciatives de les entitats en col·laboració amb el consistori i apostant per reforçar la vessant educativa dels casals, en la línia d'afavorir els aprenentatges fora de l'escola i la igualtat d'oportunitats educatives. Precisament, l'Aliança Educació 360 ha inclòs el projecte a la guia "Experiències inspiradores locals d'estiu enriquit", que recull bones pràctiques d'onze ajuntaments catalans.

El programa +Estiu implica enguany, a més de les entitats organitzadores, els serveis de Joventut, Educació, Capacitats Diverses, Esports, el programa de Projectes Audiovisuals i els Serveis Socials, amb l'objectiu d'oferir a tota la ciutat casals de proximitat, amb continguts educatius, inclusius i que garanteixin que cap infant o jove es quedi sense gaudir del lleure estiuenc. En aquest sentit, els Serveis Socials municipals han becat parcial o totalment els infants i joves de les famílies en situació de vulnerabilitat que ho han sol·licitat. Les beques es van tramitar el mes de maig a través d'una nova convocatòria que recull tots els ajuts municipals per a activitats d'estiu.

Igual que l'any passat, l'Ajuntament ha tornat a organitzar tallers educatius (34, de diferents temàtiques) per posar-los a disposició de les entitats, oferint així continguts que enriqueixin la seva programació. Durant el juliol, els casals han acollit un total de 185 sessions de les diferents activitats del catàleg. Totes les sessions s'han fet en grups reduïts (10 persones) per raons de seguretat sanitària i per afavorir un entorn propici per treballar les emocions, que constitueixen el fil conductor de totes les activitats i el centre d'interès de tots els casals. De cara a l'agost, les entitats que continuaran fent casals han demanat un total de 32 sessions de les diferents activitats que ofereix l'Ajuntament.

Més enllà dels casals


A banda dels casals tradicionals, el projecte +Estiu recull també altres iniciatives, impulsades pels Serveis d'Educació municipals amb la col·laboració d'altres serveis i entitats, i amb finançament del Pla de Millora d'Oportunitats Educatives. Així, l'Institut Ègara ha acollit del 12 al 23 de juliol el casal «Un estiu de cinema», organitzat per l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, amb 42 alumnes d'ESO de 10 centres de la ciutat, que han fet activitats relacionades amb la narrativa cinematogràfica i els oficis d'aquest àmbit.

Una altra proposta és Hip-Hop Education, al pati del mateix institut Ègara, que va arrencar al juliol i que tindrà continuïtat fins al novembre. Es tracta d'una programació estable d'activitats dirigides, sense inscripció prèvia i amb aforament limitat, al voltant de la cultura hip-hop, per a joves de tota la ciutat. Les sessions es faran quatre tardes a la setmana (de dimecres a dissabte) i giraran entorn cinc àmbits diferents: grafit, DJ, rap, break i freestyle. Tota la programació d'activitats va a càrrec de la cooperativa Versembrant.

Altres activitats del juliol han estat la creació d'un mural antiracista i feminista a l'Institut Cavall Bernat; tallers del programa Instituts Oberts, a l'Institut Les Aimerigues; els tallers Rock'in i Basket Beat de Cases de la Música, a l'Institut Jaume Cabré i a l'Institut Cavall Bernat, respectivament; tallers de jocs lingüístics en català i en anglès, als instituts Santa Eulàlia, Mont Perdut i Ramon Pont; i un taller d'activitat física als instituts Blanxart i Mont Perdut. Aquestes activitats han aplegat més d'un centenar d'alumnes d'una dotzena de centres.

Finalment, 32 alumnes en situació socioeducativa vulnerable de cinc escoles de la ciutat, seleccionats pels mateixos centres, faran durant el mes d'agost un curset d'iniciació a la natació al Club Natació Terrassa.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Monday 02 August 2021 - 13:05:05 in Varios by Director